Jane Austen Society Nederland

                                                                                               

 

 

                                                                                                                                

                                        

                      

 


 

 

 

                                                      Jane Austen in de Media   

 

 

                            Verrassend nieuws: Jane Austen bijna levensecht

 

                                                      Is dit hoe Jane eruit zag?

 

 

In het Jane Austen Centre in Bath is vandaag, woensdag 9 juli, het wassen beeld onthuld waar drie jaar aan is gewerkt. Melissa Dring, een FBI Forensic Artist, gebruikte de schets die Cassandra Austen heeft gemaakt van haar zus en allerlei beschrijvingen door Jane's vrienden en familie van hoe Jane eruitzag, als uitgangspunt voor het wassen beeld. Ook is er intensieve studie gedaan naar de portretten van Jane's familieleden voor mogelijke gelijkenissen en overeenkomsten wat betreft uiterlijke gelaatstrekken. Wat karakteristiek was voor de familie Austen is eveneens meegenomen in het creëren van een beeld dat best weleens heel dicht bij de waarheid zou kunnen liggen.

 

Op de BBC site is te lezen : ...."we know from all accounts of her that she was very lively, very great fun to be with and a mischievous and witty person..."  en  "Jane Austen is thought to have shared the Austen family traits of long nose, bright sparkly brown eyes and curly brown hair..." 

 

 

                                  

              Rice Portret                                      Door Cassandra Austen                              Paula Byrne's portret

 

Het is bewezen dat de pen- en aquareltekening van Cassandra echt is.  Over het Rice portret, door schilder Ozias Humphry, waarop een 13-jarige Jane Austen afgebeeld zou staan en de door Paula Byrne ontdekte tekening met achterop geschreven Jane Austin, zijn de meningen verdeeld.

Wij moesten meteen denken aan laatstgenoemde portretten bij het zien van het nieuwe beeld van Jane Austen. Zouden deze dan toch echt zijn?

En hebben we nu eindelijk een beetje een idee van hoe Jane Austen eruit heeft gezien? Zeker weten doen we het nooit, maar het zou kunnen!

 

Lees meer hierover bij de BBC, ITV en The Guardian

 

                                                                 

 

 

 

 

                                            Jane Austen portret geveild bij Sotheby's

 

 24 dec 2014                                   

 

Nadat de ring van Jane Austen al eerder via Sotheby's van eigenaar is gewisseld, was het nu de beurt aan een waterverf portret van Jane Austen om geveild te worden. Het portret is geschilderd door James Andrews op verzoek van Jane's neef James Edward Austen-Leigh in 1869. Inspiratie voor deze aquarel was de tekening die Jane's zuster Cassandra van haar had gemaakt, maar die James E. Austen-Leigh niet geschikt genoeg vond om als afbeelding te gebruiken voor zijn biografie over zijn tante, 'A Memoir of Jane Austen'.

 

Dit portret zal ook vanaf 2017 het nieuwe Engelse 10 pond biljet sieren en bracht bij de veiling 197.074 euro op.

 

                                                             

 

 

                                                                                                                   

                                        Jane Austen - Overcoming Pride & Prejudice

                                               nieuwe documentaire in de maak

 

27 sept 2013                          

 

Wij kregen een enthousiaste mail van Fuchsia Films, momenteel zijn ze druk bezig met het opnemen van een nieuwe filmdocumentaire over Jane Austen en Pride & Prejudice, en ze wilden dit graag delen met de Nederlandse Jane Austen fans.

 

De documentaire onderzoekt de impact van Jane Austen als vrouwelijke auteur en waarom Pride & Prejudice al 200 jaar lezers van over de hele wereld betoverd met een verhaal dat je raakt en zo tot de verbeelding spreekt.

In de film belicht men Jane Austen's inzet om zichzelf uit te drukken in de roman die volgens de makers gaat over het recht op zelfexpressie. "Bright and Sparkling" is Austen's eigen beschrijving van deze heerlijke comedy of manners.

 

De film bevat interviews met acteurs die hoofdpersonages hebben gespeeld in film en het theater, evenals met regisseurs,  screenplay schrijvers en componisten die muziek hebben geschreven bij P&P films of series.

Speciaal voor deze documentaire worden scenes uit Pride and Prejudice gefilmd met een topcast. Dramatische reconstructies van het leven van Jane Austen worden uitgebeeld waarbij archief materiaal als bron dient.

Het Jane Austen House Museum en Chawton House Library verlenen hun medewerking aan het filmen en we zullen zeker deze locaties terugzien in de documentaire.

 

Leuke filmpjes zijn er ook al: Teaser 1  , Teaser 2 en Teaser 3

 

Wil je de voortgang volgen van deze productie? Kijk dan op de site van Fuchsia Films, klik HIER  en HIER

 

Helemaal op de hoogte blijf je op de Facebook pagina van Jane Austen-Overcoming Pride & Prejudice, die vind je HIER

 

                                                         

 

 

                                    Populaire serie Doctors helemaal in Jane Austen stijl.....

 

25 sept 2013                                       

                                                                Bron BBC Mediacentre

 

De dagelijkse dramaserie Doctors op BBC1 viert All things Austen met zes speciale afleveringen, als onderdeel van de festiviteiten rondom het 200 jarig jubileum van de publicatie van Pride and Prejudice. Vorig jaar zond Doctors een Shakespeare week uit in het kader van het World Shakespeare Festival.

 

Vaste cast-leden dossen zich dit keer uit in Regency kleding en geven gestalte aan Austen personages, onder andere op Country House locaties, met verhaallijnen die geïnspireerd zijn door Jane Austen's werken.

 

De week van deze afleveringen begint als een tentoonstelling van Austen's memorabilia aankomt in Letherbridge. Verwoede fans Zara (Elisabeth Dermot Walsh) en Mrs Tembe (Lorna Laidlaw) dagen hun collega's uit om ieder een Austen roman te lezen voor het goede doel.

 

Details van de afleveringen zijn door de BBC vrijgegeven:

Austenland (afleveringen een en twee) gaan over een jonge patiënte die de voorkeur geeft aan het leven in een Austen fantasie boven de gruwelen van het echte leven. Maar kan ze echt al haar tijd doorbrengen met het vluchten voor de realiteit? In deze aflevering spelen de meeste vaste acteurs welbekende Austen personages.....

Charlotte's Web - een moderne interpretatie van Charlotte Lucas verhaal uit Pride and Prejudice

Northanger Bungalow- Jimmi (Adrian Lewis Morgan) ontmoet een meisje dat doodsbang is voor haar nieuwe huis

Gemma - een herbewerking van Emma, dit keer is de setting een council estate

Remission - een gay versie van Persuasion

 

Deze afleveringen van Doctors zijn te zien op BBC1 om 14.45 uur van 14 oktober tot en met 21 oktober.

 

Lees het artikel op BBC Mediacentre

 

                                                                       

 

                            Jane Austen's ring gaat aan Kelly Clarkson's neus voorbij

 

24 sept 2013                                                              

Het is de Jane Austen fans gelukt, er is genoeg geld bijeen gebracht om de ring over te nemen en te behouden voor het Britse erfgoed!

 

De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson deed zichzelf vorig jaar de ring cadeau, voor ruim 150.000 pond kocht zij deze bij een veiling van Sotheby's. Helaas voor haar stelde de Britse minister van Cultuur Ed Vaizey een exportverbod in om de ring op Engelse bodem te houden. Hij wilde de Britten een kans geven om genoeg geld bij elkaar te krijgen zodat de ring teruggekocht kon worden.

 

Het Jane Austen House Museum in Chawton startte een inzamelingsactie en afgelopen maandag kwam het goede nieuws dat de actie is geslaagd. Vele Jane Austen fans van over de hele wereld hebben een donatie gedaan en de anonieme donatie van 100.000 pond heeft een stevige basis gelegd om dit te bereiken. Kelly Clarkson legt zich er bij neer en is blij dat de ring straks door velen kan worden bewonderd in de voormalige woning van Jane Austen in Chawton.

 

De media staan bol van dit nieuws, we hebben er twee uitgelicht, klik op de link om het artikel te lezen:

De Volkskrant.nl  en de Daily Mail

 

 

                                                                             

 

 

 

                                                                 Nieuw : Jane Austen Society Ireland

 

12 augustus 2013                                                      

 

Het werd tijd, eindelijk heeft ook Ierland een eigen Jane Austen Society! Wie het boek May, Lou and Cass- Jane Austen's Nieces in Ireland van Sophia Hillan heeft gelezen weet van de nauwe band tussen de Austens en Ierland. Voeg daarbij de populariteit van Jane Austen's werk en het enthousiasme van de vele fans en voilà, een nieuwe Society is geboren.

 

Om dit heugelijke feit te vieren organiseert de JASI op 3 oktober 2013 een fantastische avond Celebrating 200 years of Pride and Prejudice, in het prestigieuzeFarmleigh. De avond start met een lezing van Sophia Hillan en wordt gevolgd door muziek, een wijn receptie, het voorlezen van selecties uit Jane Austen's geliefde werk en een boeksigneersessie. Toegang is gratis en voor alle publiek.

 

Meer info over de Society en deze avond vind je HIER

 

 

                                                                         

 

 

                                                               Inzamelingsactie voor Jane Austen's ring

 

14 augustus 2013                          

 

In Groot-Brittannië wordt verwoed geld bij elkaar gezocht om Jane Austen's ring op Brits grondgebied te kunnen houden.

'American Idol' zangeres Kelly Clarkson, die de ring weliswaar voor ruim 150.000 pond gekocht heeft bij de veiling van Sotheby's, mag deze niet het land uitvoeren. Het Jane Austen House Museum had destijds geld beschikbaar gesteld voor aankoop van de ring, maar tijdens de veiling werd het bedrag zo hoog opgeschroefd dat het museum niet lang mee kon bieden.

 

De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey stelde vervolgens een exportverbod in tot eind december 2013. Een Britse bieder die de door Clarkson geboden prijs kan evenaren, mag de ring alsnog aankopen. Jane Austen's House Museum is afgelopen vrijdag een actie gestart om dit bedrag bij elkaar te sprokkelen en heeft goede hoop: een anonieme donateur heeft al 100.000 pond in de pot gestopt!

 

Wordt vervolgd......

                                                             

 

 

                                              Jane Austen in de media - Zomernieuws

 

                                     

                                                    Jane definitief op 10 pound note                                          Kelly Clarkson mag ring Jane Austen voorlopig niet meenemen 

  4 augustus 2013

 

  De temperaturen deze zomer liepen ongekend hoog op in Engeland, niet alleen letterlijk in het land zelf maar ook bij de verhitte

 discussies rond Jane Austen! Wordt ze wel of niet het nieuwe gezicht op de 10 pound note, mag Kelly Clarkson de ring van Jane Austen

 nu wel of  niet  meenemen naar Amerika? Wij waren in Engeland zelf toen de berichtgeving op BBC News kwam en delen dit, nu terug

 van vakantie, graag  op onze site. De beslissing over de valuta is genomen, Jane Austen zal vanaf 2017 het 10 pond biljet sieren.

 Kelly Clarkson, die voor de ring tijdens de veiling bij Sotheby's meer dan 150.000 pond neertelde, heeft voorlopig nog een uitvoerverbod. 

 De Britse regering vindt achteraf dat de ring een National Treasure is en hoopt dat er een nieuwe (Engelse) bieder komt die de ring van  

 Clarkson overkoopt zodat deze behouden blijft voor de natie.

 

 Lees meer hierover op BBC News en bekijk de filmpjes.... Jane Austen on banknote  en  Verbod op export Jane Austen Ring

 

                                                                    

 

                                                         Jane Austen - koningin van de moderne slang

 

 10 juli 2013                                                 

In de Daily Mail lazen we hoeveel invloed Jane Austen nog steeds heeft op het Engelse taalgebruik. Dagelijks worden er clichés gebruikt die rechtstreeks uit haar pen zijn gevloeid.

Shut up, dirt cheap en dog-tired kun je iedereen in Engeland horen zeggen en er is onderzoek gedaan naar de toenemende invloed van Jane Austen in het moderne Engels.

 

Oxford professor Charlotte Brewer vertelde op het Hay Festival van Hay-on-Wye dat Jane Austen in de meest recente Oxford English Dictionary niet minder dan 1640 keer wordt gequote. Hiervan zijn maar liefst 321 uitspraken uit haar roman Emma uit 1815, waaronder dinner-party en brace yourself.

Ook een vaak gebruikte uitspraak is 'if I've told you once, I've told you 100 times'.

 

                                                             

 

                                            Jane Austen tegengif voor verschrikkingen Eerste Wereldoorlog

 

   10 juli 2013                                                                      

  De romans van Jane Austen werden voorgeschreven aan soldaten met shell-shock en mentale problemen door de Eerste Wereldoorlog

  vanwege hun balsemende effect, zo zegt Dr Paula Byrne tegen The Telegraph. 

  Haar romans gaven de soldaten een gevoel van veiligheid   en zorgden voor 'great comfort' in a 'crazy' world. Jane Austen's werk werd

  gelezen in de loopgraven en zelfs Rudyard Kipling schreef daar het verhaal 'The Janeites' over.

 

  Dr Paula Byrne is lid van Harris Manchester College Oxford en auteur van het boek The Real Jane Austen: A Life in Small Things.

 

  Lees de artikelen van The Telegraph  en The Daily Mail

                                                                    

 

 

                                                                                    

 

                                                                             Mr Darcy verrijst in Hyde Park

 

              10 juli 2013                          

 

               Een 4 meter groot beeld van Mr Darcy verrijst momenteel uit het Serpentine meer in het Londense Hyde Park.

         Deze gedenkwaardige scene uit de verfilming van Pride and Prejudice 1995 is door 2000 kijkers uitgeroepen tot meest favoriete 

         tv-drama moment. Overigens is deze scene toegevoegd aan het boek, in Jane Austen's 'darling child'  Pride&Prejudice komt deze

         niet voor. Andere favorieten waren Eastenders, Coronation Street, Dr Who en Sherlock Holmes, maar de druipende

         Mr. Darcy versloeg ze allemaal.

         Aan het beeld is twee maanden gewerkt en UKTV wil hiermee de aandacht vestigen op hun nieuwe Drama zender.

         Mr.Darcy gaat ook nog op tournee, na Hyde Park zal hij in de zee bij Scarborough uitgezet worden en daarna in het meer van 

         Lyme Park. Op deze laatste locatie werd de beroemde scene gefilmd en het beeld zal daar tot februari 2014 in weer en wind te

         bewonderen zijn.

 

         Klik HIER voor een filmpje over het beeld   en  HIER kun je de beroemde scene uit de serie bekijken, al zien we Mr Darcy niet

         echt in het meer!

 

         In Lost in Austen komt deze scene wel letterlijk voor met Elliot Cowan als Mr Darcy, kijk voor het filmpje HIER . Let wel, het

         geluid is niet denderend...

                                                             

 

 

                                                    Jane Austen op 10 pond biljet - Spaar ze allemaal !

 

26 juni 2013                                                    

Internet en de dagbladen staan er bol van - het nieuws dat waarschijnlijk de afbeelding van Jane Austen het nieuwe 10 pond biljet zal sieren!

Nu nog staat de afbeelding van Charles Darwin op het Britse biljet maar volgens scheidend gouverneur Mervyn King (Bank of England) is Jane Austen de volgende beroemde Brit die geëerd gaat worden.

 

Jane Austen had in haar leven zelf niet veel te besteden en de inkomsten uit haar boekverkoop waren, naast de lof die ze voor haar werk kreeg, meer dan welkom.

Ze schreef : '....but though I like praise as well as anybody, I like what Edward calls Pewter too...!

 

Lees HIER het artikel in de Volkskrant.......

 

      

                                                                                

                                                             

 

                                             Kijk mee over de schouder van Jane Austen

 

26 mei 2013                             

Tweehonderd jaar geleden, op 24 mei 1813 om precies te zijn, opende er in de British Institution in Londen een tentoonstelling van de beroemde portretschilder Joshua Reynolds. Het was voor het eerst dat er een tentoonstelling geheel gewijd werd aan een kunstenaar. Grappig detail is dat Jane Austen in Pride and Prejudice een mooi portret liet schilderen van Mr. Darcy, door de huishoudster Mrs. Reynolds. Niet met verf maar met woorden! Een niet onbelangrijk moment in het boek, Darcy kwam zo goed uit de verf in het verhaal van Mrs. Reynolds, dat Elizabeth Bennet toch met andere ogen naar hem ging kijken.......Jane Austen had er vast plezier in om juist deze huishoudster met bijzondere taak dezelfde naam te geven als de beroemde portretschilder, hoe symbolisch!

 

Jane Austen was op het moment van de Reynolds tentoonstelling in Londen en meldde in een brief aan Cassandra dat ze er zeker heen ging. Andere tentoonstellingen had ze ook al bezocht en was naarstig op zoek naar portretten van Mrs Darcy en Mrs Bingley! Een portret dat Jane Bingley zou kunnen zijn had ze al gevonden in Spring Gardens, maar helaas kwam ze Mrs Darcy ook niet tegen bij de schilderijen van Reynolds.

 

Virtuele tentoonstelling  "What Jane Saw"

Jij kunt nu ook deze tentoonstelling van Reynolds virtueel bezoeken en met eigen ogen zien wat Jane Austen zag.

Janine Barchas, professor English aan de University of Texas, bestudeerde grondig de catalogus van de tentoonstelling en verzamelde afbeeldingen van alle werken. Aan de hand van verslagen en tekeningen werd de tentoonstellingsruimte virtueel nagebouwd en "ingericht" met deze schilderijen van beroemde personen uit de 18e eeuw. Tijdens je tour kun je per schilderij meer informatie bekijken over de afgebeelde persoon en de huidige locatie van het schilderij.

 

Bezoek de virtuele tentoonstelling  What Jane Saw  HIER                                                          

 

 

                                                          

 

                         Heb je het gemist - Pride & Prejudice - Having a Ball - van de BBC ?

 

                                                                                  

                                                 

                                                                                Prof. Amanda Vickery en Alastair Sooke

 

Je kunt de hele documentaire bekijken op YouTube, klik voor een directe link HIER 

Kijk ook bij onderstaande links voor leuke info en filmpjes van de BBC over The making of....:

 

What was a ball from P&P really like?

 

Jane Austen's P&P- Party like it's 1813

 

En heb je na het zien van deze documentaire zelf zin om zo'n Jane Austen Ball mee te maken? Kom dan naar ons bal op kasteel Cannenburch, 29 juni 2013! Zie homepage voor meer informatie..........  

 

Wil je jezelf bekwamen in de dansen uit die tijd, wij organiseren al vanaf 2009 dansworkshops! Hou onze site in de gaten voor nieuwe data na de zomervakantie!

                                                       

 

 

                                            BBC 2 reconstrueert Pride & Prejudice Ball

30 januari 2013                                                        

Komende Pasen zal een team van BBC 2 een Regency Ball reconstrueren - Pride and Prejudice : Having a Ball - ter ere van het

200-jarig jubileum van Jane Austen's populaire roman.

Presentatrice Amanda Vickery leidt ons door alle activiteiten heen, samen met Alastair Sooke van Modern Masters, en een team van

experts zal het bal reconstrueren met veel liefde voor de details, van muziek en dansen tot maaltijden en mode. De reconstructie van

de dansen en muziek is o.a. in handen van Anne Daye, historisch dansspecialiste en Chairman van de Dolmetsch Historical Dance

Society.

Janice Hadlow, Controller BBC 2, zegt: "Pride & Prejudice is een hoeksteen van het Engelse Culturele en Literaire Erfgoed en, 200 jaar

na publicatie, is het fantastisch om het publiek een nieuw inkijkje te geven achter de schermen van zo'n populair sociaal gebeuren uit

die tijd".

Negentig minuten lang zal het expert-team de planning en het repeteren laten zien van een typisch vroeg-19e eeuws bal, terugkijken

op originele verslagen van de bals uit die tijd en het programma zal eindigen met een verbazingwekkende, authentieke recreatie van

Jane Austen's Netherfield Ball, een turning point in de romance tussen Elizabeth Bennet en Mr. Darcy.

Pride and Prejudice : Having a Ball gaat ook in op de sociale geschiedenis van Jane Austen's wereld en zal onderzoeken hoe,

behalve vrolijkheid, dansen en drinken, deze bals een belangrijk doel hadden - een geschikte huwelijkspartner vinden.

Hou dus de BBC site of je televisiegids in de gaten, want dit mag je niet missen! En zodra wij de exacte datum en tijd weten van

uitzending zetten we dit natuurlijk op onze site.

Lees het artikel hierover op de site van de BBC

                                                        

                                              Jane Austen zegels vanaf nu te bestellen

21 februari 2013                                                            

Ter ere van het 200-jarig jubileum van Pride & Prejudice brengt de Royal Mail in Engeland zes prachtige postzegels uit als

hommage aan Jane Austen. Op de zegels zie je verschillende afbeeldingen uit de zes romans van Jane Austen, van de hand van

Angela Barrett.

Vanaf vandaag, 21 februari, liggen ze in de post-offices in Engeland, maar ze zijn ook te bestellen via de website van Royal Mail,

klik HIER

                                                         

 

              

                         Pride & Prejudice : De Bennets door de ogen van Downstairs

21 februari 2013                                                  

Het kon niet lang uitblijven na het succes van Downton Abbey, waarbij de schermutselingen Downstairs net zo spannend waren als

bij de familie boven : een boek dat Pride & Prejudice vertelt vanuit het gezichtspunt van de bedienden.

Jo Baker, een Britse auteur met een passie voor Jane Austen, heeft deze roman 'Longbourn' geschreven, gebaseerd op 'Pride and

Prejudice' -- maar nu komen dus de bedienden van de familie Bennet aan het woord.

De Los Angeles Times schrijft:

" 'Longbourn' zal onthullen wat bij Jane Austen verborgen bleef: de constante chaos die downstairs rondwervelde, het klaarmaken

voor uitbundige Balls, de huishoudster's werkelijke gedachten over het hoofd van de familie. Maar het zal ook de tragische

gevolgen van de Napoleontische oorlog uit de doeken doen en focussen op de romance tussen een nieuw gearriveerde lakei en

een dienstmeisje, de hoofdpersonen in de roman".

De roman, 'Longbourn', wordt komende herfst gepubliceerd en zal niet lang enkel op de bladzijdes van het boek blijven, Focus

Features heeft de rechten al verworven om de roman te verfilmen....

                                                         

 

 

                                                   In de ban van de Jane Austen ring

 

                                

Kelly Clarkson

21 okt 2012

Of is de ring van Jane Austen in de ban?

Zo voelt het waarschijnlijk voor Kelly Clarkson, de niet meer anonieme koper bij de veiling in juli van Sotheby's. Na het spannende

telefonisch bieden mocht de 30-jarige Amerikaanse zangeres zich voor 126.000 pond de trotse eigenaresse noemen van dit bijzondere

kleinood.

Tijdens haar tour in de U.K. nam zij, naast het kopen van Jane Austen's ring, ook de tijd om historische plaatsen te bezoeken. Ze geeft aan erg

dol te zijn op geschiedenis en bezocht daarom de historische locaties uit de Amerikaanse verfilming van Pride & Prejudice met Keira Knightley.

Het sieraad is inmiddels uitgeroepen tot nationaal erfgoed en mag Engeland niet verlaten. Nu Kelly Clarkson's tour is afgelopen wil zij haar

aankoop mee naar de V.S. nemen maar krijgt daar vooralsnog geen toestemming voor. Niet duidelijk is of zij van deze voorwaarde voor

haar aankoop op de hoogte was of dat achteraf deze bepaling is ingevoerd.

Wat nu de bestemming zal zijn van de ring van Jane Austen is de volgende vraag, zal het een kluisje worden of geeft Kelly Clarkson deze

genereus te leen aan bijvoorbeeld het Jane Austen House Museum? Eindelijk thuis en voor iedereen om van te genieten......

 

                                                          

 

 

                                                                Jane Austen's ring geveild voor £152.450

 

                                    

                                              Jane Austen 's ring                                                                                           Pride&Prejudice - eerste druk 1813

11 juli 2012

Na een spannende telefonische strijd tussen 8 bieders, dinsdag 10 juli, werd uiteindelijk bij Sotheby's de ring van Jane Austen

verkocht voor het enorme bedrag van 152.450 Engelse ponden (incl. 20% kosten) aan een anonieme bieder. Een vele malen

hoger bedrag dan de 20.000 tot 30.000 pond waar Sotheby's van uitging.

Voor de veiling van start ging werd bekend gemaakt dat tests hadden uitgewezen dat de steen 'n echte turkoois is en geen

odontoliet, een goedkopere steen dan turkoois.

 

Het bestaan van dit eenvoudige gouden ringetje met turkoois was tot nu toe onbekend, omdat het als erfstuk in de

familie is gebleven. De ring zit nog in het originele bijbehorende doosje en gaat vergezeld met een brief uit 1863 van Eleanor

Austen (getrouwd met Jane's favoriete broer Henry) aan haar nicht Caroline Austen:

 

" My dear Caroline. The enclosed Ring once belonged to your Aunt Jane. It was given to me by your Aunt Cassandra as soon as she

knew that I was engaged to your Uncle. I bequeath it to you. God bless you!"

 

Leuk om te weten is dat turkoois Jane Austen's geboortesteen is (16 december 1775) omdat turkoois geassocieerd wordt met

de maand december:

 

If cold December gave you birth

The month of snow and ice and mirth

Place on your hand a turquoise blue

Succes will bless whate'er you do

 

Edelstenen worden ook toegekend aan dagen van de week en Jane is geboren op een zaterdag. Turkoois is de steen voor

zaterdag.

 

Bij de veiling werden ook eerste drukken geveild van Pride & Prejudice ( £ 18.000), Mansfield Park (£ 4.200) en Northanger Abbey

(£ 3.200). Op de eerste druk van Emma werd niet meer dan £ 7.500 geboden terwijl de schatting lag tussen de 10.000 en 20.000

en bleef hierdoor onverkocht.

 

 

 

                                Jane Austen’s Klassiekers inspireren Facebook Game

 

                                                

21 juni 2012

Jane Austen’s Rogues and Romance is een nieuwe game op Facebook, waarin Elizabeth Bennet en Fitzwilliam Darcy ontsnapt zijn uit

Jane Austen’s beroemde roman Pride and Prejudice! Tijdens dit fantastische avontuur baan je je een weg door alle zes romans van Jane Austen enkom je onderweg de personages daaruit tegen. Doel is het pasgetrouwde stel proberen te traceren en ze te overtuigen om terug te keren in Jane Austen’s meest populaire roman terwijl je allerlei vermiste objecten op moet sporen. Gebruik je favoriete Jane Austen quotes, richt je eigen Georgian Manor House in en stel jouw prachtige persoonlijke Regency garderobe samen.Het spel ontwikkelt zich en je kunt je plaats innemen in Society, bezoeken ontvangen en zelf afleggen, je visitekaartje achterlaten en ontvangsten organiseren, ja zelfs hofmakerij is mogelijk!

Elke week worden er nieuwe aspecten aan het spel toegevoegd.

 

                    

 

De BBC Worldwide is the uitgever van Jane Austen’s Rogues and Romance. Legacy Interactive en Cerebral Fix hebben de game

ontwikkeld.

 

                                            

 

                                                   Het spel is vanaf 20 juni 2012 al te spelen op Facebook

 

 

 

                                Opnieuw ophef over mogelijk portret Jane Austen

                                                                

                                                                                                             Rice Portret

13 juni 2012

Het zoemt al dagen in de Engelse media en op vele websites, is het beruchte "Rice-Portrait" dan tóch het schilderij waarop de

13-jarige Jane Austen staat afgebeeld?

 

Met nieuwe digitale fotografische analyse technieken zijn foto's van het schilderij bekeken van voor de restauratie en kwam

het opschrift Jane Austen en de signatuur van Ozias Humphry aan het licht.

 

Bekend is dat deze gerenommeerde portretschilder meerdere Austens heeft vereeuwigd, waaronder oom Francis Austen en

Jane's broer Edward Austen Knight. Francis Austen was beschermheer van Ozias Humphry en zou opdracht hebben gegeven

voor het schilderij van Jane Austen. De dochter van Edward Austen Knight, Elizabeth, trouwde met Edward Royds Rice en het

schilderij is sinsdien in het bezit van de Rice familie gebleven. Zijzelf zijn altijd overtuigd geweest dat het een schilderij van

Jane Austen betreft en volgens de overlevering was het een deel van een tweeluik van de twee zusjes, maar zou helaas het

schilderij van Cassandra verloren zijn gegaan.

 

Francis Austen - Ozias Humphry                               Austen Family - ?                                                                                Edward Austen Knight - Ozias Humphry

 

Nog een andere speculatie doet de ronde, namelijk een 'Austen Family' tekening, toegeschreven aan dezelfde Humphry. Daarop

staat de viering afgebeeld van de adoptie van Edward door de Knights. Op deze tekening zou in het midden Edward staan die

"proost" met 'n tros druiven, symbool voor het fortuin dat hem door deze adoptie ten deel valt. Links van hem zou de kleine Jane

Austen staan met naast haar Cassandra, die moederlijk haar hand op Jane laat rusten. Rechts op het schilderij staat Francis

naast Edward en aan tafel zitten vader George en moeder Cassandra Austen. Het is niet bekend waar deze tekening zich

momenteel bevindt. Vooralsnog is een en ander niet wetenschappelijk vastgesteld en blijft het gissen naar de waarheid, tot

die hopelijk ooit boven water zal komen!

 

Lees hier het artikel van de Guardian , het artikel van de Daily Mail en het artikel van het NRC

 

Kijk ook eens op de website van de familie Rice zelf :http://www.janeaustenriceportrait.com/ 

 

 

 

 

                               Jane Austen in 2011 - de gemoederen in beroering

 

                                                                   'Zeldzaam portret Jane Austen ontdekt? '

 

                   De Britse schrijfster Paula Byrne zegt een tot nu toe onbekend portret van Jane Austen te hebben gevonden.

                        

               Het nieuw ontdekte portet, gedateerd mogelijk 1815                                                Bevestigde portretten , getekend door Cassandra Austen                              

Van Jane Austen zijn maar twee erkende schetsen, waarvan er een zonder zichtbaar gezicht.

 

Paula Byrne, die een boek schrijft over Austen, herkende de lange rechte 'Austen-neus', meldt de Britse omroep BBC maandag. De vele bekende afbeeldingen van verschillende Austen familieleden zijn aan een gedegen “neus-onderzoek” onderworpen en de gelijkenis werd zeer groot gevonden.

De biografe, die eerder schreef over auteur Evelyn Waugh, kreeg het portret van haar man, een Shakespeare-kenner die het werk op een veiling kocht. Op de achterkant staat de naam Miss Jane Austin vermeld.

 

"We hebben verschillende experts geraadpleegd, van kunsthistorici tot modekenners en forensisch analisten. Vervolgens hebben we onze bevindingen voorgelegd aan de drie meest gerenommeerde Austen-geleerden in de wereld", aldus Byrne. "Twee van hen geloven dat het Jane Austen zou kunnen zijn. Het portretteert een zelfverzekerde,professionele schrijfster op het hoogtepunt van haar roem.” Deirdre La Faye is op z’n minst gezegd niet overtuigd dat dit een portret van Jane Austen is.

 

Meer artikelen over deze vondst:  filmpje BBC     artikel BBC       artikel Guardian

                                                                                                                                                         

BBC 2 wijdt op tweede kerstdag om 22.00 uur een documentaire aan de vondst : Jane Austen,The Unseen Portrait?

Deze documentaire "will be a fascinating chance for the audience to delve deeper into the life of one of Britain's best-loved authors", aldus Janice Hadlow van BBC Two.

 

 

 

                                                     Is Jane Austen gestorven door vergiftiging?

                                                                 

Crime novelist Lindsay Ashford denkt de oplossing te hebben gevonden op de veel gestelde vraag waar Jane Austen aan is overleden. Lange tijd werd gedacht aan de ziekte Addison, maar Lindsay Ashford denkt aan arsenicum-vergiftiging, uitgaande van opmerkingen van Jane Austen zelf in haar brieven over de symptomen waar ze aan leed:

 

March 1817: "I have had a good deal of fever at times and indifferent nights, but am considerably better now and recovering my looks a little, which have been bad enough, black and white and every wrong color."

 

Een haarlok van Jane Austen is onderzocht op arsenicum en de resultaten waren positief. Ashford denkt dat Jane Austen onbedoeld is vergiftigd door medicatie waar arsenicum in zat. Dit was heel gebruikelijk in die tijd en men was niet op de hoogte van het gevaar hiervan.

 

What a waste of life and talent!!!!

 

Enkele artikelen over deze mogelijke doodsoorzaak van Jane Austen:

Artikel Daily Mail

 

Artikel Discovery

 

artikel Scientific American

 

 

 

 

                                            

                                  Meer dan miljoen pond voor werk van Jane Austen

 

                                                  

Een zeldzaam manuscript van de Britse schrijfster Jane Austen is op een veiling in Londen verkocht voor ruim 1,1 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan was verwacht. Lees er HIER meer over........

 

© Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

© Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission.

Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.


 

JASNL © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use